Nutriční hodnoty/100g Energetická hodnota (Kcal) 241 Energetická hodnota (Kj) 1009 Tuky (g) 0 z toho nasycené mastné kyseliny (g) 0 Sacharidy (g) 62 z toho cukry (g) 53 Vláknina (g) 7 Bílkoviny (g) 3 Sůl (g) 0 Hustota g/cm3 0. 85 Popis Meruňka obecná pochází z Číny. Plodem meruňky jsou peckovice s oranžovým oplodím. Dozrávají většinou uprostřed léta. Meruňky p atří z hlediska výživových a biologických hodnot k nejcennějšímu peckovému ovoci. Konzumují se buď v čerstvém stavu, zavařené či v podobě džemu nebo marmelády, oblíbené jsou i sušené. Z dobře vyzrálých až přezrálých plodů se vyrábí destilovaný nápoj - meruňkovice. Protože je citlivá na jarní mrazíky, pěstuje se v oblastech s mírnou zimou. Vlastnosti: Obsahují velké množství beta-karotenu, který brání organismus před poškozením volnými radikály (tři plody splňují polovinu denní potřeby dospělého člověka) Chrání zrak, posiluje imunitu, zlepší kvalitu pokožky Zklidňují střevní koliky a pročišťuje trávicí trakt Sušené se používají proti zácpě Jsou vhodné proti překyselení žaludku a pálení žáhy Slouží jako prevence proti rakovině Snižují hladinu škodlivého cholesterolu Meruňkový olej se přidává do kosmetických výrobků (regenerace pokožky, jizev) Jsou bohaté na železo , díky kombinaci kyseliny listové s bohatým obsahem mědi a kobaltu jsou meruňky ideálním ovocem pro bledé a chudokrevné lidi Niacin (kyselina nikotinová) v plodech slouží nervům a proti napětí Vitamín B5 podporuje vitalitu, odbourávání tuků a zdraví vlasů .
Složení |
meruňky |
Země původu |
Turecko |
Nutriční hodnoty/100g |
Kcal: 241, KJ: 1009, Tuky: 0,62, z toho nasycené mastné kyseliny: 0,017, Sacharidy: 62,64, z toho cukry: 53,44, Vláknina: 7,3, Bílkoviny: 3,39, Sůl: 0 |
Vlastnosti |
Bez éček |