Nutriční hodnoty/100g Energetická hodnota (Kcal) 576 Energetická hodnota (Kj) 2396 Tuky (g) 37 z toho nasycené mastné kyseliny (g) 13 Sacharidy (g) 48 z toho cukry (g) 44 Vláknina (g) 4 Bílkoviny (g) 8 Sůl (g) 0 Hustota g/cm3 0. 00 Popis Mandle je název pro jádro pecky plodu mandlovníku. Mandlovník je druh stromu rostoucích v subtropech. Více než polovinu hmotnosti mandlí tvoří tuky. Skládají se především z mononenasycených (34 %) a polynenasycených (11 %) mastných kyselin, hlavně kyseliny linolové, která v nervové soustavě plní důležitou funkci. Vlastnosti: Obsahují velké množství vitamínů a minerálů: hořčík, zinek, měď, mangan, fosfor, železo, vápník, vitamíny E i B, které jsou důležité pro osoby trpící osteoporózou a demineralizací kostí Mají příznivý vliv na zdravou funkci kardiovaskulární soustavy Jsou významným přírodním zdrojem bílkovin , které zodpovídají za pevnost svalů a za regeneraci buněk, přispívají ke zpevnění kostí a posílení imunity (množství rostlinné bílkoviny je v mandlích téměř stejné jako množství živočišné bílkoviny v libovém mase, rostlinnou bílkovinu ale dokáže organismus lépe zpracovat) Příznivě působí na činnost oběhové soustavy (jejich konzumace minimálně 2x do týdne snižuje riziko vzniku infarktu) Podporují vznik prospěšných bakterií, které v trávicím traktu normalizují látkovou výměnu Pravidelné užívání zlepšuje poznávací schopnosti, posiluje paměť a zvyšuje mozkovou aktivitu Uklidňují nervovou soustavu a odstraňují příznaky napětí a deprese, pomáhají při nespavosti a poruchách spánku Prospívají zraku Nabíjí organismus energií (doporučená denní dávka je jedna hrst mandlí) Jsou ideální pro těhotné ženy , podporují tvorbu mateřského mléka Mandlové mléko je skvělou alternativou neodstředěného mléka kravského Mandlové máslo účinně posiluje vlasy i nehty, zvláčňuje a omlazuje pokožku .
Složení |
MANDLE, cukr, rostlinný tuk (palmový), sušená SYROVÁTKA, rýžová mouka, karobová mouka, slunečnicový lecitin, šelak, arabská guma |
Země původu |
Velká Británie |
Nutriční hodnoty/100g |
Kcal: 576, KJ: 2396, Tuky: 37,8, z toho nasycené mastné kyseliny: 13,9, Sacharidy: 48, z toho cukry: 44,7, Vláknina: 4, Bílkoviny: 8,7, Sůl: 0,3 |
Vlastnosti |
Bez SO2 |