Nutriční hodnoty/100g Energetická hodnota (Kcal) 565 Energetická hodnota (Kj) 2364 Tuky (g) 36 z toho nasycené mastné kyseliny (g) 15 Sacharidy (g) 49 z toho cukry (g) 42 Vláknina (g) 1 Bílkoviny (g) 9 Sůl (g) 0 Hustota g/cm3 0. 83 Popis Kešu oříšky jsou jedlé nažky tropického stromu ledvinovníku o výšce 10 až 12 metrů. Tyto nažky se nacházejí v nepravém plodu, kterému se říká „kešu jablko“. Osemení obsahuje velké množství kardolu, což je smolnatý olej, který při manipulaci dráždí pokožku a před konzumací se z jedlých částí (ořechů) odstraňuje zahříváním (pražením) při teplotách do 40 stupňů Celsia. Jeden vzrostlý ledvinovník může za rok vyprodukovat 40 až 50 kg kešu oříšků. Strom původem z Jižní Ameriky se postupně rozšířil do Afriky a jižní Asie (Vietnam, Indie). Z kešu oříšků se také vyrábí olej. Kešu ořechy obsahují asi 21-27% sacharidů a mají nízký glykemický index. Vlastnosti: Obsahují velké množství omega mastných nenasycených kyselin Posilují nervovou soustavu – snižují podrážděnost, deprese, nervozitu, zlepšují paměť a myšlení Snižují hladinu cholesterolu v krvi, bušení srdce či arytmii Podporují regeneraci, tvorbu spermií, snižují únavu Mají vysoký obsah hořčíku, který podporuje správnou činnost svalů a nervů a je důležitý pro správnou stavbu kostí Pomáhají při špatném trávení a angíně pectoris O bsahují velké množství antioxidantů, které z lepšují ostrost zraku .
Složení |
KEŠU, cukr, rostlinný tuk, SUŠENÁ SYROVÁTKA, rýžová mouka, jogurtový prášek, slunečnicový lecitin, arabská guma, šelak |
Země původu |
Velká Británie |
Nutriční hodnoty/100g |
Kcal: 565, KJ: 2364, Tuky: 36,5, z toho nasycené mastné kyseliny: 15,6, Sacharidy: 49,1, z toho cukry:42,7, Vláknina: 1, Bílkoviny: 9,9, Sůl: 0,7 |
Vlastnosti |
Bez SO2 |