Ořešák královský neboli vlašský je mohutný strom dorůstající výšky až 20 metrů. Pochází z Balkánu a Střední Asie. Dnes je rozšířený téměř po celém světě. Vlašský ořech je v podstatě pecka plodu ořešáku, který se skládá z poživatelného jádra obklopeného pevnou dřevnatou skořápkou. Ořechy dozrávají od srpna do září. Nakupování a skladování Při nákupu těchto ořechů bychom měli dávat velký pozor, aby na nich nebyla plíseň a tečky, které upozorňují na přítomnost toxinů. Nejlepší je nakupovat ořechy ve skořápce a těsně před konzumací je vyloupat. Vyloupané ořechy skladuj v chladu (nejlépe v lednici) nejdéle 3 měsíce. Celé ořechy nežluknou. Do dvou let od sklizně bychom je měli spotřebovat. Z plotny Veselé Veverky Z vlašských oříšků doporučuji báječné americké cookies. Kulaté sušenky s kousky čokolády jsou asi nejznámější americkou sladkostí. Pečou se ku příležitosti přivítání nových sousedů, dětem do školy či jako zákusek v kavárnách. Jsou tak oblíbené, že si vysloužily i svůj vlastní den v kalendáři – 4. prosince.
Složení |
VLAŠSKÁ JÁDRA |
Země původu |
Česká Republika/Ukrajina |
Nutriční hodnoty/100g |
Kcal: 654, KJ: 2738, Tuky: 65,21, z toho nasycené mastné kyseliny: 6,13, Sacharidy: 13,71, z toho cukry: 2,61, Vláknina: 6,7, Bílkoviny: 15,23, Sůl: 0 |
Vlastnosti |
Bez éček |