Popis amarantových vloček Amarantové vločky jsou vhodné především pro přípravu kaše pro jejich vysokou lepivost. Jsou přirozeně bezlepkové a vhodné také pro vegany. Amarant se řadí k pseudoobilovinám, což znamená, že mezi obilní trávy nepatří, ale v kuchyni se využívá úplně stejně. Zrno a z něj mletá mouka se využívají především v potravinářství, stejně jako listy. Někdy se ale používá i jako krmivo v zemědělství. Z mouky se připravuje hlavně pečivo a těstoviny pro celiaky. Amarantová mouka chuťově obohacuje nejen pečivo, ale například i kakao. Pěstování, zpracování a balení výrobku Amarant je jednoletá a na pohled velmi dekorativní plodina. Každá rostlina produkuje obrovské množství malých semen (až 500 tisíc) bohatých na bílkoviny. Vysokou nutriční hodnotu však mají i listy amarantu, které se v některých zemích upravují jako listová zelenina nebo podobně jako špenát. Amarant má ve srovnání s obilovinami vyšší nutriční hodnotu – obsah bílkovin je až dvakrát vyšší. Bílkoviny jsou velmi kvalitní a svým aminokyselinovým složením se blíží bílkovinám živočišného původu (vysoký obsah lysinu, albuminů a sirných aminokyselin). Amarantu by tedy měli věnovat pozornost zejména ti, kteří se stravují vegetariánským způsobem. Pěstování amarantu není náročné, rostlina je plevelná, roste poměrně úsporně. Nicméně, pokud chceme maximalizovat sklizeň zelené hmoty nebo semen, je nutno rostlinám nabídnout humózní a záhřevnou půdu. Potřebuje hodně slunce, ale i vody. Amarantové vločky balíme do sáčků, které uchovají potravinu v maximální možné kvalitě. Obaly i výrobní prostory jsou též certifikovány pro styk s biopotravinami. Použití Amarantové vločky můžete použít například na přípravu amarantové kaše, do pečiva, na zahuštění omáček nebo do krémových polévek. Nutriční hodnoty Výživové údaje na 100 g Energetická hodnota 1 565 kJ / 374 kcal Tuky 6,5 g z toho nasycené mastné kyseliny 1,7 g Sacharidy 51 g z toho cukry 0 g Bílkoviny 14,5 g Sůl 0,05 g.