Nutriční hodnoty/100g Energetická hodnota (Kcal) 350 Energetická hodnota (Kj) 1465 Tuky (g) 0 z toho nasycené mastné kyseliny (g) 0 Sacharidy (g) 88 z toho cukry (g) 77 Vláknina (g) 3 Bílkoviny (g) 0 Sůl (g) 0 Hustota g/cm3 0. 60 Popis Zázvor je koření získávané z oddenků vytrvalé rostliny zázvoru lékařského. Může mít žlutou, okrovou až černou barvu. Jeho květy jsou růžovobílé nebo nažloutlé. Má výraznou pryskyřičnou vůni; jeho chuť je velmi výrazná, aromatická, slabě ovocná až citrusová a sladce pikantní (ve větším množství je až velmi ostrá). Nejdříve byl pěstován na jihu Číny, odkud pronikl do Indie. V Indii a Číně se používá již více než tři tisíciletí. Zázvor má mnoho pozitivních léčivých účinků, ale má i svá úskalí – některým lidem způsobuje např. zažívací potíže, pálení žáhy anebo bušení srdce, není vhodný pro osoby s dlouhodobým onemocněním, případně pro ty, co užívají léky na srdce či překyselení žaludku. Zázvor by neměly konzumovat děti do dvou let. Vlastnosti: Obsahuje velké množství vitamínů (A, B1, B2, B6, C, E) a minerálů (draslík, hořčík, sodík, fosfor, vápník, železo) Má antioxidační a antibakteriální účinky Zpomaluje některé druhy rakoviny Potlačuje negativní projevy při nachlazení a chřipce, prohřeje a uvolní ucpaný nos Zvyšuje obranyschopnost organismu Tiší bolesti při zánětech svalů a kloubů Pomáhá při nevolnostech během cestování autem, při bolestivé menstruaci nebo při těhotenských nevolnostech (pozor, užívat pouze v omezeném množství!) Pomáhá při zvracení, plynatosti, pálení žáhy či říhání Podporuje kardiovaskulární systém a snižuje cholesterol .
Složení |
zázvor, cukr, konzervant: OXID SIŘIČITÝ E220 |
Země původu |
Thajsko |
Nutriční hodnoty/100g |
Kcal: 350, KJ: 1465, Tuky: 0, z toho nasycené mastné kyseliny: 0, Sacharidy: 88, z toho cukry: 77, Vláknina: 3, Bílkoviny: 0, Sůl: 0 |
Vlastnosti |
Bez laktózy |