Ořešák královský neboli vlašský je mohutný strom dorůstající výšky až 20 metrů. Pochází z Balkánu a Střední Asie. Dnes je rozšířený téměř po celém světě. Vlašský ořech je v podstatě pecka plodu ořešáku, který se skládá z poživatelného jádra obklopeného pevnou dřevnatou skořápkou. Ořechy dozrávají od srpna do září. VYUŽITÍ Vlašáky si můžeš vychutnávat samostatně, pozvat si je k pečení a také jsou výtečné v kombinaci s různými sýry a nebo na chlebíčku jako ozdoba! Z vlašských ořechů se vyrábí i olej, který je vyhledávaný pro opravdu v ýjimečný obsah nenasycených mastných kyselin, které přispívají k dobrému fungování metabolismu tuků v lidském těle. No a nezralé ořechy jsou nepostradatelnou surovinou při výrobě svatojánské ořechovky! Z plotny Veselé Veverky Vlašáky jsou u plotny nepostradatelným pomocníkem! Doporučuji je využít během pečení báječných amerických cookies. Kulaté sušenky s kousky čokolády jsou asi nejznámější americkou sladkostí. Pečou se ku příležitosti přivítání nových sousedů, dětem do školy či jako zákusek v kavárnách. Jsou tak oblíbené, že si vysloužily i svůj vlastní den v kalendáři – 4. prosince. Kdo je spíše na českou kuchyni, rozhodně by neměl přehlédnout ořechovou bábovku ! .
Složení |
VLAŠŠSKÁ JÁDRA |
Nutriční hodnoty/100g |
kcal: 654, kJ: 2738, Tuky: 65,21, z toho nasycené mastné kyseliny: 6,13, Sacharidy: 13,71, z toho cukry: 2,61, Vláknina: 6,7, Bílkoviny: 15,23, Sůl: 0 |
Země původu |
Česká Republika/Ukrajina |
Vlastnosti |
Bez éček |