Želé fazolky, nebo také se jim říká Jelly Beans ukrývají mnohá překvapení. Budou chutnat jako jahody, citróny nebo hlína? Neee, dělám si srandu, fazolky s příchutí hlíny mezi nimi nenajdeš. Čekají tě samé příjemné chutě. Lesklé křupavé skořápky a chutné želé uvnitř jsou přesně to, proč fazolky všichni milují. Nejstarší a nejbližší příbuzný želé fazolek je turecké potěšení Rahat Lokum, který najdeš tady. Fazolky vznikly v Americe ve městě Boston. Jejich "vynálezce" William měl skvělý nápad udělat z želé malé oblé fazolky a pobízel občany, aby je posílali jako dárek z domova vojákům. Není tedy divu, že fazolky jsou perfektním dárkem dodnes. A ještě populárnějšími se staly v roce 1930 během Velikonoc. Další vlnu slávy získaly, když tehdejší prezident Ronald Reagan veřejně prohlásil, jak je miluje. Jo, to byly jejich největší slavné dny. Z Ameriky se tyto fazolky dostaly až k nám a ty můžeš vyzkoušet všechny jejich chutě a slávu.
Složení |
cukr, glukózový sirup, kukuřičný škrob, přírodní barviva E163, E100; E160c; přírodní příchutě, leštící látky, rostlinný olej, karnaubský vosk, včelí vosk |
Nutriční hodnoty/100g |
Kcal: 379, KJ: 1611, Tuky: 0,3, z toho nasycené mastné kyseliny: 0, Sacharidy: 94, z toho cukry: 65,8, Vláknina: 0,3, Bílkoviny: 0, Sůl: 0,02 |
Země původu |
Velká Británie |
Vlastnosti |
Bez SO2 |